De beste musea in Nederland

De beste musea in Nederland

Van Nederlandse kunst en cultuur tot moderne geschiedenis en wetenschap, wij verkennen de populairste musea in Nederland die een bezoek meer dan waard zijn.

Ondanks het feit dat Nederland een klein land is, beschikt het over een enorme verscheidenheid aan musea die alle aspecten van de Nederlandse kunst, cultuur en geschiedenis weerspiegelen. Amsterdam alleen al heeft meer dan 50 musea, waarvan vele beroemd zijn over de hele wereld. Met zo’n groot aanbod is het geen verrassing dat de Nederlandse musea een indrukwekkende reeks onderwerpen behandelen. Van kunst uit de Gouden Eeuw en geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog tot postmoderne architectuur en moderne wetenschap, er is voor elk wat wils. Kijk maar eens naar deze topmusea in Nederland.

Maar voordat je gaat, is hier een kleine tip. Als je van plan bent om langere tijd in Nederland te blijven, is het misschien de moeite waard om te investeren in een Museumkaart. Deze handige kleine kaart kost €64,90 en geeft je een jaar lang onbeperkt toegang tot meer dan 400 musea in het hele land. Dit kan goedkoper uitpakken dan losse kaartjes kopen als je van plan bent er een paar te bezoeken.

Het Rijksmuseum, Amsterdam

Het Rijksmuseum ligt aan het Museumplein in Amsterdam en huisvest een van de meest indrukwekkende kunstcollecties ter wereld. Een aantal van de beroemdste schilderijen van de Oude Meesters uit de Gouden Eeuw kun je hier vinden. Hiertoe behoren Vermeers Het melkmeisje, Rembrandts Nachtwacht en Van Goghs Zelfportret.

Het kolossale museum van 30.000 vierkante meter bevat ook ongeveer 8.000 objecten verspreid over de vier verdiepingen. Hieronder vallen beeldhouwwerken, glas, Delfts blauw, meubels, kleding en archeologische artefacten die 800 jaar oud zijn. Onnodig te zeggen dat er meer dan genoeg is om een bezoek te vullen.

Van Gogh Museum, Amsterdam

Het Van Gogh Museum, ook gelegen aan het Museumplein, is een andere essentiële halte voor wie geïnteresseerd is in Nederlandse kunst. Het meeste werk van Van Gogh, waaronder 200 van zijn schilderijen en 500 van zijn tekeningen, wordt hier tentoongesteld. Hiertoe behoren zijn beroemdste meesterwerken Zonnebloemen, Amandelbloesem en De Aardappeleters, naast veel van zijn vroegste zelfportretten.

De permanente collectie van het museum bevat ook belangrijke werken van Van Goghs tijdgenoten uit de 19e eeuw, namelijk Gauguin, Toulouse-Lautrec en Monet. Afhankelijk van wanneer je het museum bezoekt, kun je het geluk hebben om een tijdelijke tentoonstelling te zien die zich op dezelfde periode richt. Eén zo’n tentoonstelling, Your Loving Vincent, biedt bezoekers een unieke kans om de beste brieven van de kunstenaar te zien naast zijn meesterwerken.

Anne Frank Museum, Amsterdam

Geen enkel verhaal over de genocide van de nazi’s op de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog is bekender dan dat van Anne Frank. Elk jaar komen er meer dan een miljoen bezoekers naar het Anne Frank Museum https://znaki.fm/nl/places/anne-frank-museum/ om te zien waar het jonge meisje en haar familie en vrienden zich verborgen hielden voor de nazi’s.

Het museum ligt aan de Prinsengracht in het centrum van Amsterdam en biedt bezoekers de mogelijkheid om door het kleine bijgebouw van 75 meter te lopen en een idee te krijgen van hoe het leven moet zijn geweest tijdens haar twee onderduikjaren. In deze verborgen ruimte, verborgen achter een verplaatsbare boekenkast, schreef Anne haar wereldberoemde dagboek. Een verzameling persoonlijke bezittingen, foto’s van familieportretten en Annes originele roodgeruite dagboek helpen om haar inspirerende verhaal over te brengen. Het museum is alleen toegankelijk voor bezoekers die een tijd hebben gereserveerd tussen 9:00 en 15:00 uur.

Frans Hals Museum, Haarlem

Het Frans Hals Museum ligt in de charmante middeleeuwse stad Haarlem en is de thuisbasis van de beroemdste 17e-eeuwse schilderijen van de beroemde Nederlandse schilder uit de Gouden Eeuw Frans Hals. De beroemde kunstenaar specialiseerde zich in het schilderen van mensen, van de rijke burgers tot de dorpsgek.

Bezoekers van het museum kunnen een aantal van zijn beroemdste schilderijen uit de Gouden Eeuw zien naast hedendaagse kunstinstallaties. Het museum is verdeeld over twee locaties, Hof en Hal, die op korte loopafstand van elkaar liggen. De twee locaties geven bezoekers de kans om door het schilderachtige historische centrum van Haarlem te wandelen.

NEMO Wetenschapsmuseum, Amsterdam

Het NEMO Science Museum in Amsterdam is het grootste wetenschapscentrum van Nederland. Op elk van de vijf verdiepingen wordt een ander wetenschappelijk thema gepresenteerd, te beginnen met een verkenning van DNA en kettingreacties.

Vanaf hier kunnen bezoekers de verschillende niveaus van het gebouw doorlopen en al doende leren. Onderweg ontdekken ze een aantal belangrijke functies, waaronder een wetenschapslaboratorium, een display over de menselijke geest en een voorstellingszaal waar films over wetenschap worden vertoond. Op de bovenste verdieping is een café met een fantastisch uitzicht over Amsterdam. Het museum zit vol met tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops en is een van de populairste gezinsattracties in Nederland.

Zaans Museum, Zaanse Schans

Het Zaans Museum, gelegen in het pittoreske dorpje Zaanse Schans, biedt een kijkje in het erfgoed van de regio. Omringd door traditionele houten huizen en 17e-eeuwse windmolens is het museum een recreatie van een traditioneel Nederlands dorp verspreid over drie locaties: de Kuiperij, het Jisperhuis en het Wevershuis.

Bezoekers kunnen een kijkje nemen in een bewaard gebleven vissershuis uit de jaren 1950 en een werkende windmolen binnengaan om een ambachtsman aan het werk te zien. Ze kunnen ook displays met regionale Nederlandse klederdracht bekijken en workshops bezoeken over ambachtelijke beroepen zoals houten klompen snijden en vaten maken. In het hart van het museum, de Verkade Experience, zijn ook tentoonstellingen over het maken van chocolade en koekjes. Onnodig te zeggen dat er genoeg is om een bezoek aan dit kleurrijke museum mee te vullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *